Herhangi bir nedenle meydana gelmis ortodontik bozuklugun ortodontik apareyler kullanilarak düzeltilmesidir. Ortodontik bozukluklar sadece dissel oldugu taktirde her yasta yapilabilmekte iken iskeletsel ise tedavi büyümenin yönlendirilmesi esasina dayanmakta oldugu için erken dönemde tedaviye baslanmasi gerekir. Tedavi sonrasinda iyi bir çigneme, konusma ve solunum fonksiyonunu saglanmasi ve iyi bir dis, çene, yüz estetigi saglanmasi hedeflenir.
ORTODONTİK TEDAVİ ŞEKİLLERİ
Sabit Tedavi
Bu teknikte öncelikle dişlerin üzerine braketler özel yapıştırıcılar ile yapıştırılır daha sonra bu braketlerin içine yerleştirilen teller yardımıya dişler hareket ettirilir. Kullanılan braketler metal yada estetik (porselen, cam veya silikat materyelinden) olabilir.Ortalama dört ile altı hafta arasında hastaya randevu verilir ve her randevude teller ortodontist tarafından aktive edilir. Bu teknikte teller hasta tarafından takılıp çıkarılamaz, hastanın yapması gereken ortodontistin yiyecekler konusunda koyduğu yasaklara harfiyen uymak, ağız bakımına özen göstermek ayrıca eğer ağız dışı aygıt kullanımı gerekiyorsa bu aygıtı ortodontist tarafından belirtilen sürede düzenli olarak kullanmaktır. Unutulmamalıdır ki ideal sonuçlara ulaşmak hasta hekim işbirliği ile gerçekleşecektir.
Sabit tedavinin birşekli de Lingual Tedavidir. Bu tedavi şeklinde teller dişlerin iş yüzeylerine yapıştırılır. Yaygın olarak kullanılır hale gelmemiş olmasının sebebi endikasyonunun sınırlı, hasta rahatsızlığının daha fazla ayrıca tedavi süresinin de geleneksel sabit tedaviye göre daha uzun olmasıdır.
Müteharrik Tedavi (Hareketli Tedavi)
Bu tedavi şekli basit çapraşıklıkların düzeltilmesinde, erken yaşta uygulanan durdurucu tedavide ve pekiştirme tedavisinde kullanılır. Bu apareyler şeffaf plaktan ya da metal destekli akrilikten oluşabilir. Takılması tamamen hastaya bağlı olduğu için bu tedavi tekniğinde hasta kooperasyonu çok önemlidir.
Ortognatik Cerrahi
Bu tedavi şekli, büyüme ve gelişimini tamamlamış bireylerde bozuk olan çene ilişkisinin cerrahi operasyonla düzeltilmesi işlemi olup ortodontist ve cerrahın ekip çalışması ile gerçekleştirilir.
Ortognatik cerrahi ile;
Alt veya üst çenenin yada herikisinin fazla ileride veya geride konumlandığı durumlarda çeneler ileri veya geri alınabilir.
Gülümseme sırasında tüm dişler ve dişetlerinin görüldüğü ya da hiç görülmediği durumlarda çenelerin yüksekliğini azaltılabilir
ya da arttırılabilir.
Çenede asimetri olduğunda çene sağa ya da sola kaydırılabilir.
Ortognatik cerrahinin aşamaları;
Öncelikle ortodontik tedavi ile dişler sıralanır. Bu süre yapılacak diş hareketi miktarı ile değişmekle beraber 1 seneyi bulabilir.
Dişler operasyona hazır hale geldiğinde genel anestezi altında plastik cerrah tarafından operasyon tamamlanır.
Operasyon sonrası ortodontik tedavi yaklaşık 5 ay daha devam eder.